Zweethut

De zweethut heeft verschillende soorten functies. Het is een heilige plaats en reinigt en geneest niet alleen het lichaam, maar zuivert ook onze Geest. Het wordt in vele tradities aangeduid als medicijnhut.

 

De zweethut is een geraamte van wilgentakken waarbij we dit zien als het lichaam van de schepper van het universum. De wilgentakken worden altijd gevonden aan de rand van stromend water. Alle levende wezens hebben water nodig om te kunnen leven, zo ook de mens. De wilg vormt tevens de vertegenwoordiging van het plantenrijk. De vogels, andere dieren, stenen, lucht, water en vuur zijn ook vertegenwoordigd in de zweethut. Hierdoor zijn alle elementen uit onze microkosmos aanwezig binnen het geraamte van wilgen in de zweethut. De wilg heeft tevens genezende eigenschappen.

 

De warmte in de zweethut ontstaat middels stenen die verhit worden. Deze stenen worden aangeduid als ouderen, grootvader of grootmoeder. Als de stenen gloeien in de duisternis van de zweethut, keren we terug naar de eerste schemering van de schepping. Het ontstaan van dualiteit; licht en donker. De stenen van de zweethut worden met veel respect behandeld, zoals men ook een ouder iemand aanspreekt. Tijdens de ceremonie wordt er geregeld water op de stenen gegoten waardoor er stoom in de hut ontstaat en de warmte toeneemt.

 

De bedekking van de hut heeft een symbolische betekenis. Als je in de zweethut zit, vormt deze de nachtelijke hemel boven je. Dit vertegenwoordigt ook een groot dier, in wiens lichaam je bent geborgen.

 

In sommige zweethutten wordt een pijp gerookt. In de pijp zit tabak en/of speciale kruiden die passen bij de ceremoniƫle setting. Deze wordt veelal gebruikt om gebeden te zenden naar de schepper.

 

In de zweethut word je op de proef gesteld. Hierbij kunnen er gevoelens van angst de kop op steken. Blijf je kalm en maak je de zweetkuur af, dan volgt er een gevoel van overwinning. De kracht van je eigen Geest neemt hierdoor toe.

 

Zweten is een noodzakelijke functie van het lichaam. Het verwijdert effectief gif uit de zweetklieren en huid. Veel virussen en bacteriƫn overleven hoge temperaturen niet. Als we zweten branden we letterlijk de gifstoffen uit ons lichaam. Tevens worden diverse endocriene klieren in ons lichaam gestimuleerd door verhoging van lichaamstemperatuur. Door stoom komen er negatieve ionen vrij. Deze verdrijven onder andere vermoeidheid en spanningen.

 

Deelname aan een zweethut is een intense ervaring voor lichaam en Geest.